Τα περιστέρια μπορεί να χαρακτηρίζονται από κάποιους χαριτωμένα και οι περισσότεροι να απολαμβάνουν τη θέα μιας πλατείας με εκατοντάδες περιστέρια. Όμως τα περιστέρια κρύβουν πολλές αρνητικές συνέπειες για τον άνθρωπο.
Επικινδυνότητα
Τα προβλήματα που δημιουργεί η παρουσία τους σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τις μεγάλες συγκεντρώσεις τους. Οι ακαθαρσίες με τις οποίες γεμίζουν τον τόπο εγκατάστασής τους δημιουργούν αρνητική εικόνα (βρωμιάς, εγκατάλειψης και δυσοσμίας) για τις θιγόμενες περιοχές αλλά η επιβάρυνση δεν είναι μόνο αισθητική. Τα περιττώματά τους έχουν διαβρωτική δράση. Περβάζια παραθύρων, μπαλκόνια, σκεπές, μνημεία και αυτοκίνητα μπορεί να διαβρωθούν ανεπανόρθωτα. Ενδεικτικά έχει αναφερθεί ότι ο χρόνος ζωής μίας στέγης μπορεί να μειωθεί έως και κατά 50% αν αυτή καταστεί χώρος συγκέντρωσης περιστεριών. Επίσης, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών. Η παρουσία αυτών και των περιττωμάτων τους μπορεί να προκαλέσει μυκητιάσεις, όπως η κρυπτοκοκκίαση, η ιστοπλάσμωση, αλλά και άλλες παθήσεις όπως η ψιττάκωση, μία μορφή πνευμονίτιδας κτλ.
Αντιμετώπιση
Τα περιστέρια είναι παράνομο να τα θανατώνουμε. Η νόμιμη μέθοδος αντιμετώπισης είναι να τα απωθούμε από το χώρο μας.
Οι τρόποι απώθησης είναι:
- Πλαστικές Ακίδες. Είναι διάφανες και τοποθετούνται στα σημεία που κάθονται τα περιστερια π.χ. περβάζια, κάγκελα κ.λπ. Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούν να προσγειωθούν στα σημεία αυτά.
- Δίχτυα. Είναι ειδικά ώστε να μην εισβάλλουν τα περιστέρια σε φωταγωγούς και παρόμοια μέρη. Ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες με προσδόκιμο χρόνο ζωής τα 10 χρόνια.
- Απωθητικό gel. Τοποθετείται σε μικρά κουπάκια στις επιφάνειες που κάθονται τα πουλιά. Το gel προκαλεί οφθαλμαπάτη στα πουλιά και νομίζουν ότι η επιφάνεια φλέγεται οπότε και δεν πλησιάζουν. Το gel δεν επηρεάζει την αισθητική του χώρου.
Φωτογραφίες από ακίδες, απωθητικό gel και δίχτυ μπορείτε να δείτε στα προϊόντα μας.