Δεν υπάρχει σχεδόν καμία περιοχή στον κόσμο που να μην μπορεί να αναπτυχθεί κάποιο από τα πάνω από 2.000 είδη κουνουπιών. Κουνούπια έχουν βρεθεί από το υψόμετρο των 4.650 μέτρων στο Κασμίρ μέχρι βάθους 1.250 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στα ορυχεία χρυσού της νότιας Ινδίας. Μερικά από τα είδη τους είναι: Anopheles Sacharovi (Σακχαρόβιος), Anopheles Macullipenis (Κορινοφόρος), Anopheles Superpictus (Επιπίκλητος), Aedes Aegypti, Culex. Οι ανατομικές τους διαφορές είναι πολύ μεγάλες. Έχουν διαφορές στο σχήμα, στο μέγεθος και στο χρώμα. Τα κουνούπια που μας τσιμπούν είναι τα θηλυκά και χρειάζονται το αίμα για την ωοτοκία ενώ τα αρσενικά τρέφονται αποκλειστικά με γλυκούς φυτικούς χυμούς. Το μοναδικό στοιχείο που χρειάζονται όλα τα είδη κουνουπιών για να γεννήσουν τα αυγά τους και να αναπτυχθούν είναι τα στάσιμα νερά. Γι’ αυτό το λόγο τα συναντούμε κοντά σε λίμνες, βάλτους, έλη, μέχρι και στα πιατάκια των γλαστρών μας με νερό.
Επικινδυνότητα
Μερικές από τις ασθένειες που μεταδίδουν τα κουνούπια είναι: κίτρινος πυρετός, δάγγειος πυρετός, φυλαρίαση, πυρετός του δυτικού Νείλου και εγκεφαλίτιδα. Προϋπόθεση για τη μετάδοση των περισσότερων αυτών ασθενειών είναι το κουνούπι να έχει τσιμπήσει άλλον φορέα των νόσων αυτών.
Αντιμετώπιση
Δυστυχώς, η αντιμετώπιση των κουνουπιών δεν μπορεί να γίνει μεμονωμένα από κάποιον. Βοηθούν οι συστηματικοί ψεκασμοί προνυμφοκτόνων στις περιοχές που εκκολάπτονται τα αυγά τους. Για τις οικίες, αποτελεσματικός τρόπος είναι η χρήση εντομοαποθητικών σκευασμάτων, καθώς και σύγχρονων παγίδων που έλκουν και συλλέγουν τα κουνούπια.